Reiser til Skottland

av Svein Arne Frekhaug

Å reise til Skottland for whisky-entusiaster er litt som en pilgrimsreise; man kommer veldig mye nærmere kilden. Noen sier at et destilleri er som alle andre, andre ser små, men viktige forskjeller som kan tenkes å påvirke sluttproduktet.

Å reise i Skottland er allikevel mye mer enn det destilleri-tekniske. Opplevelsene og inntrykkene står i kø, fra torvduften en fuktig kveld i Dufftown til det enorme tønnerlageret hos den lokale bødkeren.  Blant utallige åser renner små burns som skottene sier, små bekker som tidligere var vannkilder for ulovlige stills. Landskapet er formet av disse små elvene og man kan godt forstå at det var lett å skjule seg her. Landskapet har fortsatt alle forutsetninger for å lage god whisky, og spesielt i Speyside, i Skottlands kornkammer, er dette tydelig. Det å bruke lokalt dyrket bygg i produksjonen er kanskje dyrere, men denne tradisjonen opprettholdes fortsatt av noen destilleri.

Menneskene man møter på landsbygden i Skottland lever ofte i tilknytning til whiskyindustrien, selv om den ikke ansetter så mange som før.  Og, selv om de er kjent med at nordmenn liker god maltwhisky, så blir de stadig forundret over vår interesse for livet vann. Her ute er det de nære ting i livet som gjelder, og at prisen på en paint ikke må bli enda høyere. A nip som de sier, en liten dram, må heller ikke være for dyr; en god blend duger for de fleste skotter.

Reisene til Skottland blir ofte litt for korte, der er mange inntrykk å ta inn. NMWL og Daracha har arrangert flere turer til Speyside og flere vil det nok blir. Vi ser for oss flere konsepter med turer, hvor man kommer nærme næringen på en unik måte. Disse turene vil bli annonsert i god tid og man kan selv være med på å forme disse turene ved å komme med innspill.

Flere reisenyheter kommer og da vil vil Speyside whisky festival være i fokus, med reisetips for denne festivalen spesielt.